Generation Kill


Este o miniserie TV, produsa de HBO in 7 episoade, bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de Evan Wright si adaptata pentru televiziune de David Simon si Ed Burns.

wp1_1680x1050

Aceasta urmareste primele 40 de zile de invazie americana in Irak, din punctul de vedere al membrilor Batalionului Intai de Recunoastere al Puscasilor Marini din Marina Militara a Statelor Unite, insotiti de reporterul Wright, incepand cu luna martie a anului 2003.

Productia este foarte realista, descrie intamplari adevarate si te acapareaza prin modul direct de abordare al evenimentelor si felul in care acestea sunt traite de soldati. Umorul negru si de multe ori macabru al acestora socheaza si este revelator pentru nebunia pe care razboiul o scoate la iveala in oameni.

Se descrie felul in care acestia se descurca in conditiile in care le lipsesc echipamente vitale, regulile de angajament in lupta se schimba frecvent, nu exista o strategie clara de atac, au superiori incompetenti, aroganti, care le risca viata prin deciziile luate.

Este infatisat soldatul american in cea mai pura forma a sa, cu toate defectele caracteristice, rasist, intolerant si cu comportament si idei deviante.

“Ceea ce imi pare rau este ca am vazut o gramada de cadavre azi si eu nu impuscat pe niciunul”. “Razboiul asta o sa se termine fara ca noi sa tragem vreun foc.”

La asemenea replici cateodata incurajate de colegii lor, cateodata nu, incerci sa citesti pe fata reporterului care ii insoteste o urma de repros sau de dezaprobare, dar acesta ramane impasibil. Ramane la latitudinea telespectatorului sa decida daca aproba sau nu asemenea vorbe sau fapte. Rolul lui Wright este sa povesteasca intamplarile si reactiile soldatilor asa cum acestea s-au petrecut.

Imaginea invicibila a armatei americane este ridiculizata prin lasitatea, actele de eroism gratuit, frica, placerea si nerabdarea de a ucide, incompetenta ofiterilor si a comandantilor, obsesia lor de a fi apreciati cu orice cost, imposibilitatea de a gestiona situatiile critice si uciderea civililor nevinovati. 

Generation Kill ofera o perspectiva echilibrata asupra invaziei americane in Irak si merita vazut.

Citeste aici povestea care a inspirat fimul.

Are 11 nominalizari la Premiile Emmy 2009.

Advertisements

About O Aniela

Me, Him and our Pets
This entry was posted in Film and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s